2016-10-13 16:04:22

EKOLOGIJA

EKO - grupa "Suncokret"

      U školskoj godini 2016./2017. sa radom je počela EKO - grupa koja će nastaviti sa eko aktivnostima u OŠ Perušić. Odbor Eko - škole čine:

1. Katarina Milković - ravnateljica Pećinskog parka "Grabovača"

2. Eko- koordinatorica pedagoginja Kristina Kristić - Atlagić

3. Voditeljica Eko - grupe Slavica Jerković

4. Učiteljice Josipa Jurčić i Beba Romac

5. Predstavnici roditelja Ivana Murgić i Radmila Milković

6. Školsko osoblje: spremačica Kate Asančaić, kuharica Ivanka Milković i domar Ivan Hećimović

7. Učenici: Gabriela Štimac, Ella Borovac, Tena Sorić i Dominik Lulić

 

Eko - grupa "Suncokret" je započela svoje aktivnosti uređenjem stola s jesenskim plodovima, doprinjevši tako eko događajima "Jesen u Lici"

Krenuli smo i sa uređenjem školskog vrta. Počupali smo korov i pomeli prostore oko škole. Učenici su bili vrijedni i s veseljem su sudjelovali u čišćenju.

Dio naših aktivnosti je i pripremanje zimnice. Danas smo kiselili ciklu. Bili smo sretni i spretni. Kuhali smo, gulili, rezuckali, a povrh svega smo se odlično zabavljali. Naš rad je nadzirala naša kuharica gospođa Ivanka, jer što je sigurno je sigurno!

Kako smo kiselili ciklu? Ciklui smo oprali i skuhali, zatim smo je narezali na ploškice i stavili u tegle. Složenu ciklu smo prelili sa kombinacijom octa, vode, soli i šećera. Zatim smo ciklu pasterizirali tako da smo teglice desetak minuta prokuhali. 

Zanimljivost:

Cikla je: - riznica vitamina i minerala

            - moćni antioksidans

            - snizuje povišeni tlak

            - potiče rad jetre

Ne zaboravite na list cikle jer obiluje blagotvornim nutrijentima poput beta karotena, kalcija, željeza i vitamina A, a ujedno je i niskokalorična.

CIKLA JE KRALJICA IZ ZEMLJE!!!

Nakon cikle na red nam je došla i paprika. Papriku smo oprali i očistili, te ostavili preko noći u mješavini octa, vode, soli i papra u zrnu. nakon 24h papriku smo stavili u teglice, poklipili i prokuhali teglice desetak minuta.

Zanimljivost:

Kolumbo je donio papriku u Europu 1493. gdje se brzo proširila i kultivirala. danas se u svijetu uzgaja oko 50 vrsta paprike.

100 grama svježe crvene paprike sadržava 92% vode, 6 g ugljikohidrata, 0.99% bjelančevina. Paprika je izvor vitamina A,C i B6. Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od naranče. Bogata je karotenoidom zeacsantinom koji je važan za zdravlje očiju. Pomaže i kod ljepog tena, protiv bora, protiv stresa i nesanice.

Savjet: za sjajniju i zdraviju kožu možete napraviti masku od sušene paprike pomiješane s jednom žlicom meda; ostavite 20 min pa je isperite.

Sve slike možete pogledati u GALERIJI


Osnovna škola Perušić